Сливен ще отбележи 190 години от началото на текстилната индустрия в България на 23 октомври

Сливен
22.10.2024 / 20:43

На 23 октомври, сряда, Сливен ще отбележи 190 години от началото на текстилната индустрия в България. В 11:00 часа ще бъдат поднесени цветя на различни паметни места, свързани с живота и делото на Добри Желязков – основоположник на текстилната индустрия у нас.

Ученици от различни училища ще отдадат почит на различни места. Учениците от ОУ „Панайот Хитов“ ще положат цветя на родната къща на Добри Желязков, а учениците от гимназията „Захарий Стоянов“ ще го направят на плочата на Първата фабрика. Служители на Регионалния исторически музей ще поднесат цветя в двора на Държавната сукнена фабрика, а работещите в Музея на текстилната индустрия – на плочата в двора на музея. Учениците от Професионалната гимназия по текстил и облекло ще поднесат цветя на паметника в училището, а учениците от НУ „Васил Левски“ – на паметника пред НТС. На гроба на Добри Желязков ще поднесат цветя учениците от Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“.

Цветя ще бъдат поднесени и на паметника на Добри Желязков в Борисовата градина в София, а гражданите на Сливен могат да се присъединят към инициативите, като поднесат цветя на удобно за тях място.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев