Областната епизоотична комисия заседава днес в Сливен заради открити случаи на шарка по овцете и козите в други части на България

...........................................
23.10.2024 / 12:44

Областният управител Чавдар Божурски свика областната епизоотична комисия заради открити случаи на шарка по овцете и козите в други части на България. Той информира членовете на комисията за заповед, издадена на 21 октомври 2024 г., чиято цел е да се предотврати разпространението на силно заразна болест. Към момента в област Сливен няма докладвани случаи.

Божурски нареди незабавно да бъдат свикани общинските епизоотични комисии, които да определят специфични мерки за предотвратяване на навлизането на шарката в областта. Той поиска кметовете и собствениците на дребни преживни животни да бъдат информирани за симптомите на заболяването и мерките за биосигурност. Ако има подозрения или смъртни случаи, собствениците трябва незабавно да уведомят официалния ветеринарен лекар.

ОДБХ-Сливен трябва да бъде в повишена готовност за епидемия, като се проверява състоянието на оборудването и екипите. Трябва да се контролира движението на животните и прилагането на мерки за биосигурност, като се актуализират данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в информационната система VetIS.

Редовните посещения и прегледи от регистрирани ветеринарни лекари трябва да се извършват внимателно, за да се предотврати разпространението на болестта. При съмнения за шарка трябва да се вземат проби от официалните ветеринарни лекари, които да бъдат изпратени за изследване. Заповедта също така предвижда проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни в област Сливен. На нарушителите ще бъдат налагани глоби, а животните ще бъдат умъртвявани.

Досега на територията на област Сливен не са открити животни със симптоми на шарка.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев