От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата в България ще бъде увеличена до 1077 лева

...........................................
23.10.2024 / 14:28

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата в България ще бъде увеличена до 1077 лева. Това обяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на брифинг. Увеличението представлява 15,4% спрямо настоящия размер от 933 лева. Около 430 000 работници в момента получават минималната работна заплата.

Министър Иванов подчерта, че минималната работна заплата е предназначена за покриване на минималните разходи за живот на дадено лице. Той добави, че работодателите носят отговорност за коригиране на заплатите на останалата част от персонала въз основа на техните оценки на производителността и финансовото състояние на компанията.

По-рано тази година държавата, работодателите и синдикатите не успяха да постигнат съгласие относно увеличаването на минималната работна заплата, съобщава DarikNews. Синдикатите подкрепиха предложението, докато работодателските организации се противопоставиха на него. Предложеното увеличение беше инициатива на министъра на труда и социалната политика. Новият размер на минималната работна заплата би бил със 144 лева повече от текущото най-ниско заплащане, според министъра.

Съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя като 50% от средната брутна работна заплата през последните дванадесет месеца, включително последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Министър Иванов обясни, че това увеличение ще помогне за намаляване на риска от бедност сред работещите с ниски доходи, поддържане на жизнения стандарт и намаляване на неравенството в разпределението на доходите. Нетният доход на работниците, получаващи минимална работна заплата, ще се увеличи до 835,73 лева.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев