Атанас Запрянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

...........................................
24.10.2024 / 21:32

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. Натаниел Копси на 24 октомври. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната и изразиха увереност, че то ще продължи да се развива.

Темите на дискусията включваха увеличаването на бюджетите за отбрана, необходимостта от подобряване на оперативната съвместимост и концепцията на НАТО за възпиране и отбрана. Министър Запрянов подчерта ангажимента на България за осигуряване на сигурност в Черноморския регион и Западните Балкани, както и подкрепата за Украйна, докато е необходимо.

Другите обсъдени теми бяха засилването на капацитета за киберотбрана, усъвършенстването на методите и механизмите за противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании и възможностите за подобряване на съвместните обучения в областта на стратегическите комуникации.

Н. Пр. Натаниел Копси спомена, че подобряването на взаимоотношенията с Европейския съюз, изпълнението на отговорностите към партньорските държави и увеличаването на инвестициите в отбраната са основни приоритети на новото правителство на Обединеното кралство.

Планира се двете страни да подпишат План за двустранно сътрудничество в областта на отбраната за 2025 г. Срещата се състоя в Министерството на отбраната и присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и аташето по отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев