Европейският парламент осъди продължаващите военни провокации на Китай срещу Тайван

Европейски парламент
24.10.2024 / 21:24

Европейският парламент осъди продължаващите военни провокации на Китай срещу Тайван и отхвърли всяка едностранна промяна на статуквото в Тайванския пролив. В резолюция, приета с 432 гласа „за“, 60 „против“ и 71 „въздържал се“ в четвъртък, евродепутатите осъдиха неотдавнашните военни учения на Китай и продължаващите военни провокации срещу Тайван, като подчертаха, че натрупването на военни променя баланса на силите в Индо-Тихия океан.

Парламентът категорично отхвърли опитите на Китай да изопачи историята и международните правила и подчерта, че резолюция 2758 на ООН не заема позиция по отношение на Тайван. Той се противопостави на постоянните усилия на Китай да блокира участието на Тайван в многостранни организации и призова ЕС и неговите държави-членки да подкрепят значимото участие на Тайван в международни организации като Световната здравна организация, Международната организация за гражданска авиация, Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) и Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Евродепутатите също призоваха ООН да предостави на тайванските граждани и журналистите правото на достъп до нейните помещения. ЕС остава ангажиран с политиката си за „Един Китай“ като политическа основа на отношенията между ЕС и Китай, подкрепяйки инициативи, които насърчават диалога и изграждането на доверие. Членовете на ЕП обаче осъдиха изявленията на китайския президент, че Китайската народна република ще никога да не се отказват от правото да използват сила по отношение на Тайван, настоявайки, че използването на принудителни мерки за постигане на обединение противоречи на международното право.

Парламентът изрази загриженост относно нарастващите военни инвестиции и способности на Китай, особено в собствените му съседи, като Тайванския проток и Южнокитайско море, което представлява риск за регионалната и глобалната сигурност. ЕС и неговите държави-членки трябва да увеличат собствения си морски капацитет в региона. Парламентът също така изрази загриженост относно подновения ангажимент на Китай и Русия за по-нататъшно укрепване на военните си връзки, като осъди китайската доставка на оборудване за Москва.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев