Европейският парламент осъди лошото състояние на човешките права в Азербайджан

Европейски парламент
24.10.2024 / 21:16

Европейският парламент осъди лошото състояние на човешките права в Азербайджан и призова ЕС да прекрати зависимостта си от газа на Баку. В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите осъдиха репресиите на режима на активисти, журналисти, лидери на опозицията и други, включително граждани на ЕС, особено преди предстоящата 29-та конференция на ООН за изменението на климата (COP29) в Баку от 11 до 22 ноември.

Парламентът призова правителството в Баку да прекрати всички форми на репресии в и извън Азербайджан, да освободи всички произволно задържани лица и да свали всички политически мотивирани обвинения. Освен това евродепутатите поискаха прекратяване на зависимостта на ЕС от износа на газ от Азербайджан и спиране на действието на Меморандума за разбирателство от 2022 г. относно стратегическото партньорство в областта на енергетиката между ЕС и Азербайджан.

В резолюцията се посочва, че всяко бъдещо споразумение за партньорство между ЕС и Азербайджан трябва да бъде обвързано с условието Баку да освободи политически затворници, да приложи правни реформи, да подобри цялостната ситуация с правата на човека в страната и да демонстрира своята истинска готовност да се ангажира вярно в мирни преговори със съседна Армения след азербайджанската офанзива в Нагорни Карабах през 2023 г.

Парламентът също така призова за изтегляне на всички азербайджански войски от цялата суверенна територия на Армения, зачитане на съответните решения на Международния съд и освобождаване на 23-мата арменски военнопленници, задържани след отвоюването на региона Нагорни Карабах от Азербайджан миналата година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев