През лятото в Германия беше открит нов щам на COVID-19, наречен HES

Снимката е илюстративна
25.10.2024 / 09:12

През лятото в Германия беше открит нов щам на COVID-19, наречен HES (Hamburg Emerging Strain), който бързо придоби популярност в Европа и България. Този щам произхожда от комбинация от два по-стари варианта - KS.1.1 и KP.3.3, и има потенциала да стане доминиращ през предстоящите зимни месеци, съобщава Iskra.bg. Въпреки че щамът показва леки симптоми, неговата скорост на предаване го прави потенциално опасен.

 

Основните симптоми на щама HES включват:

Раздразнение в гърлото

Кашлица

Лесна умора

Мускулна болка

Понякога лека треска (рядко)

Главоболие

 

Тези симптоми обикновено са локализирани в горните дихателни пътища и често отшумяват в рамките на 3-4 дни. Въпреки това, макар и рядко, усложнения като пневмония могат да възникнат при лица с рискови фактори.

Въпреки лекия характер на симптомите, щамът HES се разпространява бързо, особено в гъсто населени среди като училища, работни места и обществени събирания. Здравните специалисти предупреждават, че действителният брой на заразените вероятно е много по-висок от официалния брой, тъй като много хора избират да не се тестват или да потърсят медицинска помощ поради леко изразените симптоми.

Ако HES продължи да се разпространява със същата скорост през зимата, той може да представлява значителна заплаха поради потенциално високия брой инфекции и подценяването на симптомите. Важно е да останете бдителни и да наблюдавате здравето си, особено ако забележите раздразнение в гърлото, кашлица или лека умора. Лечението на щама обикновено е симптоматично, но предотвратяването на разпространението му остава от първостепенно значение чрез навременно откриване и тестване.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев