Делегация на ECOWAS кацна в Нигер за преговори

Нигер
20.08.2023 / 11:38

Делегация от Западноафриканския блок - ECOWAS - пристигна в Нигер, за да търси мирно, а не военно решение, след като висши армейски офицери завзеха властта с преврат.

Делегацията, водена от бившия нигерийски президент Абдулсалами Абубакар, пристигна в столицата ден след като военните лидери на ECOWAS обявиха, че са готови да се намесят, за да възстановят сваления президент, предаде АФП.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) се съгласи да активира „резервни сили“ като последно средство за възстановяване на демокрацията в Нигер, след като генерали задържаха президента Мохамед Базум на 26 юли.

Но общността казва, че подкрепя диалога за преодоляване на кризата.

Предишна делегация на ECOWAS, водена от Абубакар, на 3 август се опита да се срещне с Базум и лидера на преврата генерал Абдурахман Тиани, но не успя.

Източник, близък до делегацията, каза, че тя ще изпрати „послание за твърдост“ до армейските офицери и ще се срещне с Базум.

След преврата той е държан със семейството си в официалната резиденция на президента, като международната общност е все по-загрижена за условията, в които живеят той и роднините му.

В петък, 18 август, председателят на Икономическата общност на западноафриканските държави ( ECOWAS ) и президентът на Нигерия Бола Тинубу заплаши Ниамей с „тежки последствия“, ако новият режим позволи здравето на Базум да се влоши.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев