Сесия на ЕП - 26-29 февруари

Европейски парламент
27.02.2024 / 09:32

Председателят Мецола откри пленарната сесия на 26-29 февруари в Страсбург със следните съобщения.

 

Две години от нахлуването на Русия в Украйна

В събота, 24 февруари, се навършиха две години, откакто Русия започна своята агресивна война срещу независима и суверенна Украйна, каза президентът Мецола. Ужасът е толкова реален сега, колкото беше и тогава, и непоклатимата смелост на народа на Украйна, който се изправи и се противопостави на шансовете, продължава да вдъхновява всички ни, добави тя. Най-лошите времена извадиха най-доброто от Европа, която показа единство и чувство за обща цел, предоставяйки на Украйна статут на кандидатка за членство в ЕС. ЕС ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да намери мир със справедливост и отговорност, каза президентът.

 

100 дни до европейски избори

Колкото повече хора гласуват, толкова по-силна става европейската демокрация, каза президентът Мецола 100 дни преди европейските избори на 6-9 юни 2024 г.

Уебсайтът за изборите и новата версия на Какво Европа прави за мен могат да предоставят информация за изборите. Президентът Мецола благодари на членовете на ЕП за техния ангажимент да приключат висящата законодателна работа, така че гражданите да могат да видят разликата, която прави Европа.

 

Минута мълчание в памет на евродепутата Ерик Бергквист

Членът на Европейския парламент Ерик Бергквист (S&D, SE), който почина на 20 февруари, ще бъде запомнен със своята жажда за знания, интелектуално любопитство и дълбоко чувство за човечност, каза президентът. Неговият ангажимент към споделени ценности го отличава, както и работата му за намаляване на емисиите и за постигане на амбициите на ЕС по отношение на климата. Изразявайки съболезнованията на Парламента към семейството му, президентът Мецола поведе членовете на ЕП с минута мълчание, за да го почетат.

 

Промени в дневния ред

Вторник

Заглавието на изявлението на VPC/HR относно войната в Ивицата Газа, включително последните събития, свързани с ICJ и UNRWA и в региона, беше променено на Война в Ивицата Газа и необходимостта от постигане на прекратяване на огъня, включително последните развития в регион.

Изявленията на Съвета и Комисията относно последните разкрития за шпиониране на членове на Европейския парламент и липсата на последващи действия по препоръките на комисията PEGA се добавят като последна точка вечерта, последвани от един кръг от говорители на политически групи.

 

Сряда

Изявление на Комисията относно предотвратяване на смъртните случаи, свързани с работата след трагедията във Флоренция, се добавя като първа точка след втората сесия за гласуване следобед. Вследствие на това заседанието ще бъде удължено до 23:00 часа.

Изявленията на Съвета и Комисията относно необходимостта от спешно решение на Съвета в полза на изменение на статута на защита на вълците в Бернската конвенция се добавят като трета точка след втората сесия за гласуване.

Изявленията на Съвета и Комисията относно екстрадирането и съдебното преследване на Джулиан Асанж и последиците за свободата на пресата (без резолюция) се добавят като последна точка в сряда вечерта и са последвани от един кръг от говорители на политически групи.

 

Искания от няколко комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисиите за започване на междуинституционални преговори (член 71) се публикуват на уебсайта на пленарната зала.

Ако до вторник 12:00 ч. в полунощ не бъде направено искане за гласуване в парламента на решението за започване на преговори, комисиите могат да започнат преговори.

Информация относно разпределението на гласовете е налична в раздел „Приоритетна информация“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев