От днес започва Великият пост

Снимката е илюстративна
18.03.2024 / 09:50

Великият пост или Света Четиридесетница е период от 7 седмици в християнството, който се провежда преди Великден. Това е най-дългият и важен пост в годината, представляващ подготовка за Великден, съобщава Уикипидея. Продължителността му може да варира всяка година, тъй като зависи от датата на Великден, която се определя от лунния календар.

Целта на постите е чрез въздържание, както от определени храни, така и от негативни мисли и действия, да се постигне покаяние. Това покаяние е начин да се подготвите за празнуването на Христовото Възкресение, което символизира победата над смъртта и изкуплението на човечеството. Постът е време за самоотричане, молитва и размисъл върху вярата.

По време на Великия пост има специална книга с песнопения, наречена Постен триод, която съдържа химни и молитви за всеки ден от поста. Седмиците на Великия пост имат различни теми и празници, включително Тържеството на Православието, Кръстопоклонна неделя, Преподобния Йоан Лествичник, Преподобната Мария Египетска и Връбница. Великият пост кулминира със Страстната седмица, която завършва с Великден.

В Православната църква Великият пост е задължителен за всички християни с изключение на малки деца, бременни жени, болни хора и възрастни хора. В Римокатолическата църква постът също е задължителен, но е по-малко строг от православния. Протестантските църкви имат положително отношение към постите, но не ги считат за задължителни.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев