Атанас Запрянов проведе поредица от двустранни срещи по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море

...........................................
18.04.2024 / 10:52

По време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната кримска платформа в София на 15 април, министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе поредица от двустранни срещи. Сред тях бяха срещи с помощник-държавния секретар Джеймс О'Брайън, Ангъс Лапсли, помощник генерален секретар по отбранителна политика и планиране на НАТО, държавния секретар на Румъния Симона Коджукару, държавния министър на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия лорд Тимъти Минто и заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки.

Запрянов информира О'Брайън за приоритетите на служебното правителство в областта на отбранителната политика, като постави специален акцент върху подкрепата за Украйна и предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон. Той благодари на САЩ за тяхната подкрепа и изрази желание за продължаване и разширяване на съвместните инициативи в областта на двустранното сътрудничество в отбраната. От своя страна О'Брайън даде сока оценка на усилията на България и потвърди американската подкрепа за страната.

При срещата си с Лапсли основните теми бяха руската агресия в Украйна, черноморската сигурност, адаптирането на Алианса към съвременните и бъдещи предизвикателства, новите подходи в планирането на отбраната и конкретни направления за развитие на въоръжените сили. Бяха обсъдени и въпроси от дневния ред на предстоящата среща на върха във Вашингтон.

Запрянов и Коджукару се съгласиха да подпишат Меморандума за разбирателство относно създаването на Регионално компонентно командване на специалните операции (R-SOCC) по време на срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО през юни в Брюксел. Те също така обсъдиха готовността за прилагане на Меморандума за разбирателство относно създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (MCM Black sea) и Морската координираща функция.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев