Даниел Митов изрази готовност да поеме поста на служебен министър на външните работи

Даниел Митов
18.04.2024 / 11:31

Даниел Митов, член на ГЕРБ, изрази готовност да поеме поста на служебен министър на външните работи, но сподели своето разочарование от ПП-ДБ. Според него логиката зад техните изявления следва същата логика като президента Радев, който смята, че зам.-председател на политическа партия не може да заема министерски пост. Тази логика противоречи на промените в конституцията, инициирани от самите ПП-ДБ, които доведоха до зависимост на служебното правителство от парламента. Сега премиерът трябва да търси подкрепа в парламента, за да формира кабинета, предаде DarikNews.

Митов обясни, че е получил обаждане от бившия председател на парламента Димитър Главчев, който го е помолил да поеме ролята на външен министър. Митов се е консултирал с настоящия лидер на партията Бойко Борисов и е получил пълната му подкрепа.

Той добави, че Главчев не е успял да се разбере със Стефан Димитров, предишния външен министър, и е искал да осигури яснота по отношение на външната политика. Ако президентът приеме предложената промяна, ГЕРБ ще поеме отговорността за министерството на външните работи, което ще бъде тест за геополитическите и външнополитическите позиции на страната.

Митов също така изрази опасения, че всяко забавяне в назначаването на нов външен министър може да повлияе на подготовката за изборите в чужбина.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев