Правителството одобри Националния план за действие по заетостта през 2024 г.

...........................................
09.05.2024 / 13:10

Правителството одобри Националния план за действие по заетостта през 2024 г., който има за цел да помогне на 9 926 безработни да започнат работа по програми, проекти и мерки. Над 9 000 души ще бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Планът ще бъде финансиран с 88 милиона лева от държавния бюджет, което е увеличение от 15 милиона лева в сравнение с 2023 г.

Основните приоритети на плана включват насърчаване на заетостта и намаляване на безработицата, особено сред неравнопоставените групи на пазара на труда. Фокусът е върху повишаване на качеството на работната сила в контекста на дигитализацията на икономиката и справедливия преход към климатична неутралност.

Някои ключови акценти от плана включват увеличаване на заплатите на включените в субсидирана заетост на пълен работен ден безработни, за да съответстват на минималната работна заплата. Заплатите на младежите, включени в програмата „Старт на кариерата“, също ще бъдат увеличени. Предлагат се и по-високи заплати за младежките и ромските медиатори, работещи по Националната програма „Активиране на неактивни лица“.

През 2024 г. започва изпълнението на насърчителна мярка по Закона за насърчаване на заетостта, която насърчава работодателите да наемат безработни лица от неравностойно положение на пазара на труда. Предвижда се заетост за 1 000 безработни и обучение за 100 души.

Снимка: Pixabay
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев