Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Кирил и Методий
11.05.2024 / 11:39

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Св. св. Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, са двама византийски богослови от 9 век, родени в Солун, които разработват глаголицата, първата азбука, специално предназначена за писменост на старобългарски език. Тяхната работа значително повлия на културното развитие на славяноезичните народи и поради това те често се наричат ​​славянските апостоли.

Кирил и Методий са канонизирани като светци заради работата си по превод на Библията на старобългарски език и разпространението на християнството сред ранносредновековието славянски народи, съобщава Уикипидея. Те са титулувани като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква също ги почита като едни от Светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Ранните години на Кирил и Методий са белязани от тяхното благородно потекло. Баща им, Леон, е византийски военен служител, а майка им, Мария, е дъщеря на богат византийски сенатор. Братята израствали в мултикултурна среда, научавайки разговорен славянски език на местния пазар в Солун. След като завършва престижното Магнаурско училище в Константинопол, Кирил пътува до Багдад, за да защитава християнството от атаките на мюсюлманите. По-късно той се завръща, за да стане преподавател в Магнаурската школа. Междувременно Методий става управител на област близо до Солун.

През целия си живот Кирил и Методий остават посветени на разпространението на християнството и образованието сред славянския народ. Те създават глаголицата, която е широко използвана в Източна Европа в продължение на няколко века. Въпреки това, развитието на кирилицата от Климент Охридски в Преславската книжовна школа в края на 9 век в крайна сметка заменя глаголицата. Днес кирилицата продължава да се използва в различни славянски езици, включително руски, украински, беларуски и български.

Животът и делото на Кирил и Методий имат дълбоко въздействие върху историята и културата на славянските народи. Те са почитани не само като религиозни фигури, но и като пионери на образованието и литературата. Техният празник, известен като Деня на Кирил и Методий или Деня на славянската писменост и култура, се празнува на 24 май в много страни, включително България, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Русия, Украйна и Беларус.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев