Правителството ще предостави допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията в държавните висши училища

Министерски съвет
15.05.2024 / 15:46

Правителството планира да осигури допълнително финансиране от 39 милиона лева за увеличаване на заплатите на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Това ще позволи минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се повиши с 290 лева, достигайки 2100 лева. Тази мярка ще засегне 33 държавни висши училища с 2086 асистенти и ще помогне за привличането и задържането на млади преподаватели.

Средствата в размер на 39 милиона лева са разпределени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и могат да бъдат използвани веднага без никакви пречки. Освен това промените в Закона за висшето образование предвиждат определяне на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност, минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти, както и увеличаване на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, за да се достигне средна брутна заплата не по-малка от 180% от средната брутна за страната. Тези промени изискват общ финансов ресурс от приблизително 184 милиона лева, което налага търсене на значителни средства от държавния бюджет, които не са предвидени в бюджета за 2024 г.

За да се покрият разходите, необходими за прилагане на промените, единствената налична опция е да се използват средства от преструктуриране на капиталови разходи по централния бюджет, включително инвестиционната програма за национални проекти, одобрена със Закона за държавния бюджет за 2024 г. Необходимият финансов ресурс от 150 милиона лева за компенсиране на държавните висши училища за загубата на приходи от премахването на студентските такси все още не е включен в бюджета за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев