На 30 май в Ямбол ще се проведе кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Ямбол
18.05.2024 / 13:43

В Ямбол се провежда пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци с помощта на фирма "БалБок Инженеринг". Събитието ще се проведе на 30 май от 10:00 до 16:00 часа на паркинга зад сградата на общинската администрация. Гражданите могат да предават безплатно опасни отпадъци, като лекарства с изтекъл срок на годност, живак, живачни термометри и др., бои, лакове и разредители, лепила, пяна, силикон и др., мастила и тонери, домакински препарати/битова химия, фотографски материали, киселини и основи, пестициди и други препарати за растителна защита и борба с вредители и опаковки, обозначени със символите за опасност.

Важно е отпадъците, съдържащи живак, киселини или с повредена опаковка, да бъдат предварително отделени, за да се гарантира безопасното им транспортиране. Няма да се приемат бутилки под налягане (освен аерозоли), газове, литий, натрий и калий, инфекциозни отпадъци (спринцовки, ваксини и др.), батерии, електроника и електрически уреди и отпадъци/материали с неизвестен състав.

Националната система за опасни битови отпадъци е безплатна услуга, предлагана от „БалБок“ на общините в България за разделно събиране, оползотворяване и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата и подобни на тях, съобщават от Община Ямбол. Услугата има за цел да осигури безопасност на гражданите и да предотврати замърсяване и инциденти, свързани с неправилното изхвърляне на опасни отпадъци. Системата предоставя единен телефонен номер 0700 11 750 и информационен портал за запитвания и заявки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев