Президентът участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаването на Лаборатория по математична химия в Бургаския университет

...........................................
18.05.2024 / 16:46

Президентът Румен Радев подчерта значението на укрепването на връзките между науката и бизнеса и приобщаването на младите хора към иновациите и изследванията, като даде за пример Лабораторията по математична химия (ЛМХ) към Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Той направи тези коментари по време на честването на 40-годишнината от създаването на научното звено към висшето учебно заведение, съобщиха от Президентството.

Държавният глава похвали основателя и ръководител на лабораторията проф. Ованес Мекенян и неговия екип от около четиридесет млади специалисти за превръщането й в водеща лаборатория за научни изследвания на високо ниво, единствена по рода си в България и Европа. Под ръководството на проф. Мекенян ЛМХ разработи уникален математически модел и софтуер, които спечелиха клиенти от водещи световни химически, козметични и фармацевтични компании.

Президентът отбеляза, че лабораторията е постигнала значителен напредък в областта на моделирането на токсикологичните и екологичните ефекти чрез разработването на математически модели, известни като QSAR. Тези модели позволяват прогнозиране на физикохимичните и биологичните реакции на съединенията. За изключителния си принос проф. Мекенян е удостоен с престижните награди „Питагор“ през 2012 г. и „Lifetime Achievement Award“ през 2021 г.

В чест на забележителните постижения на проф. Мекенян и неговия екип, президентът удостои ръководителя на ЛМХ с Почетния знак на президента за неговия значителен принос като университетски преподавател и учен, ръководител на Лабораторията по математична химия, както и за цялостния му академичен принос в областта, разширявайки границите на българската наука.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев