Президентът Румен Радев коментира напрежението между България и Северна Македония

Президентът Румен Радев
18.05.2024 / 16:59

Президентът Румен Радев коментира напрежението между България и Северна Македония, заявявайки, че страната кандидат за членство в ЕС не трябва да поставя условия на държавите членки и не може да ревизира международни договори, тъй като това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право. Той очаква политиците в Северна Македония да разберат, че България и Гърция, както и Европейският съюз, настояват за спазване на международните договори, включително изпълнението на двустранните протоколи, регулиращи отказ от езика на омразата, преразглеждане на учебниците, реабилитация на жертвите и уважение към културно-историческото наследство на България в страната.

Президентът Радев изрази надежда, че политиците в Северна Македония ще осъзнаят, че предизборната кампания е приключила и ако тяхното деструктивно говорене и поведение ескалират в действия, това ще доведе до изолация на страната и отдалечаване от ЕС, което е вредно за гражданите на страната и самата държава. Той посочи, че пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София и очаква всеки български политик да продължи да отстоява националния интерес и спазването на Копенхагенските критерии за членство и правата на българите в Северна Македония.

По отношение на инцидента с автомобила на НСО, в който е пътувал Кирил Петков, президентът изрази съболезнования към близките на загиналия и призова компетентните органи да разследват обстоятелствата около злополуката. Той подчерта, че законът за движение по пътищата трябва да се спазва от всички, включително политиците, които трябва да служат за пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев