Изпратиха български контингент в Косово

...........................................
22.05.2024 / 09:55

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към офицерите, сержантите и войниците от състава на българската рота от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, заявявайки вярата си в техните възможности, мотивация, отговорност и дисциплина. Той добави, че те са лицето на българския войник не само пред гражданите на Косово, но и пред повече от 27 държави – съюзници и партньори, участващи в тази мисия. Адмирал Ефтимов подчерта, че заповедта за активирането на контингента е дошла в петък вечерта, а във вторник са изпратени над 100 мъже и жени, окомплектовани, сертифицирани и готови да изпълнят мисията.

Той отбеляза, че с допълнителното развръщане на контингента в Косово вече има около 300 военнослужещи, което представлява значителен принос към операцията на НАТО. Началникът на отбраната подчерта, че във времена на геополитическо противопоставяне Българската армия е гарант за мира и стабилността не само на България, но и на региона на Западните Балкани. За постигането на тази цел са необходими много усилия, подготовка, многобройни сертификации, лишения и преди всичко дисциплина.

Заместник-командирът на Втория многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на Алианса в Косово майор Красимир Дамянов благодари на военното ръководство на Министерството на отбраната за доверието, което му е оказано. Той изрази убеждението си, че със съвместни усилия ще бъде изграден сплотен екип, който ще се справи с поставените му задачи и ще издигне престижа на Въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване.

Българският контингент е съставен предимно от военнослужещи от Трето бригадно командване – Благоевград. Той ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово. По-късно адмирал Ефтимов откри реновирания щаб на военното формирование в Благоевград, подчертавайки необходимостта от подобряване на условията на военната професия чрез повишаване на заплащането, инфраструктурата и модернизацията, за да стане тя по-привлекателна за обществото.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев