В Котел честваха 24 май с шествие, ритуал по предаването и приемането на училищните знамена и концерт

...........................................
26.05.2024 / 12:49

На 24 май, в центъра на Котел, се състоя грандиозно честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Празникът започна със зрелищно шествие на знанието, духовността и младостта, което премина през целия град и завърши на централния площад. Много официални лица присъстваха на събитието, включително кметът на Котел Коста Каранашев, председателят на Общинския съвет Христина Чолакова, директорът на СУ "Георги Ст. Раковски" Стефан Дондев и зам.-директорът на НУФИ "Филип Кутев" Петър Аркалиев.

В своята реч кметът Каранашев подчерта важността на празника и ролята на светите братя Кирил и Методий в оформянето на духовния облик на човечеството. Той насърчи гражданите да носят духа на просвещение и книжовност в себе си, точно както са правили българските просветители и книжовници през цялата история. Кметът също така поздрави завършващите ученици и им напомни за дълга им към родината и родния им град.

Директорите на двете училища в града също изнесоха приветствени речи, отбелязвайки значението на празника и постиженията на техните институции.

След речите се състоя вълнуващ ритуал по предаването и приемането на училищните знамена. Този символичен акт демонстрира приемствеността и традициите на образованието в Котел.

Като признание за техния академичен успех, 21 ученици от 5 до 7 клас получиха грамоти и награди за отличното си представяне през учебната 2023/2024 година. Наградите бяха връчени лично от кмета Каранашев.

Представители на местната власт, включително кметът и общинските съветници, поднесоха венци и цветя в знак на почит към празника.

Кулминацията на тържеството беше тематична концертна програма, изпълнена от деца от детска градина "Дъга" в Котел и местни групи към читалище "Съгласие-Напредък 1870" и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Техните изпълнения зарадваха публиката и отбелязаха подобаващо празника.

Следобедната част от програмата приключи с чувство на национална гордост и споделено празнуване на богатото културно наследство на България.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев