Калин Стоянов: Центровете за бежанци в страната в момента са заети само на 25%

Снимката е илюстративна
26.05.2024 / 13:56

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че центровете за бежанци в страната в момента са заети само на 25%, докато през същия период миналата година капацитетът им е бил напълно използван. Той добави, че от началото на годината са върнати четири пъти повече нелегални мигранти по страни на произход в сравнение със същия период на миналата година.

Стоянов подчерта усилията на Министерството на вътрешните работи (МВР) за сътрудничество с държави като Ирак и Мароко за справяне с нелегалната имиграция, предаде БНР. Той отбеляза, че откакто България се присъедини към Шенгенското пространство, няма съществена промяна в средата за сигурност. МВР е предприело всички необходими мерки, за да гарантира, че премахването на граничния контрол по сухопътните граници няма да доведе до увеличаване на мигрантския натиск върху страната.

Министърът подчерта наличието на устойчива тенденция за намаляване на мигрантския натиск към България, като спадът е приблизително 70%. Стоянов сподели тази информация по време на участието си в Комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев