Президентът Румен Радев унгарския му колега Тамаш Шуйок вчера в Будапеща проведоха разговор „на четири очи“

...........................................
26.05.2024 / 14:15

Президентите на България и Унгария, Румен Радев и Тамаш Шуйок, се съгласиха, че войната в Украйна е най-големият риск за техните страни и че трябва да се положат дипломатически усилия за спиране на конфликта. Те също така обсъдиха важността на културните и исторически връзки между двете нации и тяхното приятелство, съобщават от Президентството. Икономическото сътрудничество между България и Унгария е силно, особено в областите на търговията, банковото дело и туризма. Двете страни виждат потенциал за растеж в технологиите и производството с висока добавена стойност, както и в отбранителната промишленост.

Енергийната сигурност е друга област на сътрудничество, тъй като България играе важна роля в транзита на природен газ за Унгария. Президентът Шуйок приветства идеята на България за инициативата Solidarity Ring, която цели да осигури допълнителен природен газ за Европа от Южния газов коридор.

Що се отнася до предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС, и двете страни споделят приоритети като справяне с демографските предизвикателства, борба с нелегалната имиграция и подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев