Жени, лишени от свoбода, бяха обхванати в целенасочени дейности по превенция на трафика на хора

...........................................
31.05.2024 / 21:07

Секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Сливен Владимир Друмев и Роксана Радкова, инспектор „Социална дейност и възпитателна работа“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Затвор-Сливен, проведоха целенасочени дейности по превенция на трафика на хора сред жени, лишени от свобода. Тези дейности са част от изпълнението на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2024 г.

Основната стратегическа цел на партньорската инициатива е да подкрепи процеса на успешна социална реинтеграция на жените след изтърпяване на присъдата и напускане на затвора. Това ще бъде постигнато чрез предоставяне на информация за престъплението трафик на хора, най-често срещаните методи на въвличане и начините за предпазване от попадане в сексуална и трудова експлоатация.

Чрез организиране на 5 фокус групи между 30 и 31 май бяха обхванати 45 жени, лишени от свобода в затвора в Сливен, включително в затворническите общежития от открит тип „Сливен“ и „Рамануша“. Фокусът беше поставен върху рисковете и последиците, пред които са изправени жертвите на принудителна проституция в процеса на тяхната експлоатация. Често тези лица са подложени на физическо, сексуално и психическо насилие, което води до психологически проблеми, свързани с емоционални и поведенчески отклонения, злоупотреба с наркотици и заразяване с инфекции, причиняващи сериозни дългосрочни здравословни увреждания.

Жените, лишени от свобода, имаха възможността да споделят конкретни рискови ситуации, в които са попадали, и да получат насоки как да ги преодолеят. Бяха обсъдени и възможностите за докладване на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Тази линия е безплатна, денонощна и позволява анонимно сигнализиране в рамките на България и целия Европейски съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев