На 10 юни в Шабла започват съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и ПВО от Българската армия

..............................................
09.06.2024 / 18:56

От утре, 10 юни, на Зенитния полигон на ВВС в Шабла започват съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия. Подготовката ще продължи до 13 юни и е част от учението на НАТО "Ramstein Legacy - 2024", провеждано в Румъния, съобщават от Министерство на отбраната.

В продължение на четири дни формированията от българските ВВС и Сухопътните войски, подпомагани от Военноморските сили, ще извършват съвместни действия за подобряване на бойната си подготовка и координация при участие в противовъздушни операции. Те ще изпълняват планиране и управление на наземно-базираните ПВО средства в съюзна среда и ще провеждат бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се извършват съвместни полети над море с летателни екипажи от ВВС за стрелба по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.

По време на полетите ще се изпълняват упражнения за усъвършенстване на уменията на летателните екипажи над суша и море. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработват алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. Стрелбите ще включват реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение "въздух - повърхност" по морска мишена.

В учението ще участват бойни самолети МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетни комплекси С-125 "Нева". Сухопътните войски ще се включат с преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела 2М" и "Стрела 3". Общ ръководител на съвместните бойни стрелби ще бъде заместник-командирът на ВВС, бригаден генерал Димитър Георгиев.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев