Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха укрепването на отбранителния потенциал на Алианса и подкрепата за Украйна

..............................................
15.06.2024 / 17:12

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха укрепването на отбранителния потенциал на Алианса и подкрепата за Украйна на среща в Брюксел, на която присъства и министърът на отбраната Атанас Запрянов. Основните теми включваха изпълнението на отбранителните планове на НАТО и справедливото разпределение на отговорностите, както и ангажиментите за инвестиции в отбраната, с минимално изискване за разходи от 2% от БВП.

Запрянов подчерта, че България вече е увеличила разходите за отбрана над 2% от БВП и възнамерява да ги увеличава още през следващите години. Той също така отбеляза значението на сътрудничеството с отбранителната индустрия и усилията за увеличаване на производствения капацитет.

Министрите обсъдиха и ролята на НАТО в предоставянето на помощ и обучение за Украйна, като подкрепиха многогодишния финансов ангажимент за страната. Бяха постигнати съгласия по подготовката за срещата на върха във Вашингтон, където се очаква да се вземат решения за допълнителна подкрепа за Украйна.

На срещата беше обсъдено и сътрудничеството между НАТО и ЕС, както и усилията за оказване на политическа и практическа подкрепа на Украйна. Министърът на отбраната на Украйна, Рустем Умеров, представи актуална информация за войната с Русия и необходимите реформи.

Запрянов заяви твърдата подкрепа на България за Украйна и посочи, че страната ще продължи да предоставя помощ в рамките на своите възможности и в съответствие с решенията на Народното събрание.

Освен това, Запрянов участва в отбелязването на 25-годишнината от създаването на Консорциума на военните академии и институти за изследване на сигурността по програма „Партньорство за мир“, където беше подписана декларация за продължаване на сътрудничеството. На церемонията присъства и началникът на Военната академия генерал-майор Стайко Прокопиев.

Преди срещата на министрите на отбраната, Запрянов участва в среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна и проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Дания, Италия и Чехия.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев