Държавният глава Румен Радев проведе среща с представители на парламентарната група на „Възраждане“

..............................................
25.06.2024 / 13:12

Днес, в президентската институция, държавният глава Румен Радев проведе среща с представители на парламентарната група на „Възраждане“, посветена на възможностите за успешното реализиране на управленски мандат. В съответствие с конституционната процедура за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът провежда консултации с политическите партии в новоизбраното 50-о Народно събрание, като в срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев подчерта необходимостта от диалог и кооперация в търсенето на подкрепа за амбициите за реализиране на управленския мандат. Той разгледа няколко възможни подхода за преодоляване на политическата криза в България, включително създаването на правителство на малцинството или програмно правителство на експертна основа с широка парламентарна подкрепа. Президентът напомни за изразеното от „Възраждане“ намерение да откажат подкрепа за управление с мандат от тяхна страна, както и за тяхната загриженост относно възможно влияние върху други парламентарни сили.

В отговор на искането на „Възраждане“ за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса за избора на български патриарх, Румен Радев подчерта важността да се предпази православието от политическа демагогия и да се запази неговата независимост, съобразно Конституцията и Закона за вероизповеданията. Президентът изрази увереност, че Българската православна църква е достатъчно мъдра и способна да гарантира своята самостоятелност, отбелязвайки, че ще реагира, ако се наложи.

Румен Радев подчерта необходимостта политиците да се фокусират на светски теми и да уважават автономията на църквата, особено в настоящия контекст на политическа фрагментация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев