Ивайло Иванов участва във форум „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“

..............................................
29.06.2024 / 10:46

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че подготовката на работната сила с нужните умения за зеления и цифровия преход е приоритет на държавната политика на пазара на труда. Той говори на „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“, като подчерта, че чрез Плана за възстановяване и устойчивост 20% от работещите българи могат да придобият базови и средни дигитални умения до 2027 г., а още толкова могат да се квалифицират или преквалифицират със „зелени“ умения по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Министър Иванов посочи, че зеленият и дигиталният преход ще предизвикат значителни промени в заетостта и ще създадат нови работни места. Той подчерта значението на инвестициите в знания, умения и квалификация на хората за успешното осъществяване на реформите.

За да се справи с предизвикателствата на съвременния пазар на труда, Министерството на труда и социалната политика приоритетно инвестира в обучения за повишаване на цифровите умения и квалификацията на работната сила. Целта е до 2027 г. 660 000 души да придобият дигитални умения.

Министърът обясни, че инвестициите в обучения се правят на база аналитични прогнози за развитието на пазара на труда, като се анализират очакваните промени в професиите и потребностите от умения за бъдещето.

Иванов акцентира, че инвестициите трябва да се насочат към човешките ресурси, като развитието на уменията им трябва да бъде ключов елемент във всяка секторна политика – икономика, иновации, здравеопазване, околна среда. Той заключи, че успешното развитие на тези политики зависи от наличието на квалифицирана работна сила с необходимите умения.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев