Отбелязваме Петров и Павловден

Снимката е илюстративна
29.06.2024 / 11:55

Българската православна църква отбелязва Петровден, деня на светите апостоли Петър и Павел, които са известни като разпространители на християнството и са претърпели много страдания и гонения. Те са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“, съобщава bTV.

Петър, беден рибар от Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и негов предан последовател.

Павел е роден в Тарс, Киликия и първоначално изповядва юдейската религия, като е сред гонителите на християните. По пътя към Дамаск той е ослепен от видение на Господа, а след три дни е чудотворно изцерен и става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 г. Павел и Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и е ден, на който се работи.

Според обичаите, на Петровден се принася жертвено животно в чест на св. Петър, обикновено петровско пиле. Жените носят в църквата колак и ранни ябълки, наречени петровки, които се освещават и носят здраве.

В народните вярвания св. Петър е ключар на райските порти и съдник на човешките грехове, определяйки кои души са праведни и достойни за рая.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев