Държавна агенция за закрила на детето се самосезира след сигнал, че родители дишат райски газ пред детето си

..............................................
04.07.2024 / 18:10

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира след медийни публикации и постове в социалните мрежи, показващи снимка, на която се вижда как родители употребяват балони с райски газ в присъствието на своето бебе. Според непотвърдена информация, младата двойка от Пловдив е шокирала потребителите във Facebook, като на снимката бебето държи запалка, съобщи bTV.

Агенцията за закрила на детето веднага изпрати писма с искане за информация и действия към Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив, Районното управление към МВР в Созопол, Регионалната здравна инспекция в Бургас и кмета на община Созопол.

Според Закона за закрила на детето, всеки, който разбере, че дете се нуждае от закрила, трябва незабавно да уведоми съответните органи, включително Дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно по служебен път, дори и ако е обвързано с професионална тайна.

Най-бързият начин за подаване на сигнал е чрез обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи денонощно и безплатно. При подаване на сигнал за дете в риск, операторите незабавно сезират органите за закрила на детето. Сигнал може да се подаде и на електронната поща на ДАЗД, както и на сайта на Агенцията чрез бутона „Подай сигнал“. Гражданите могат също така да подават информация и да получават консултации на място в Държавната агенция за закрила на детето в София и в регионалните структури.

Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев