Владимир Путин се срещна с Виктор Орбан

Владимир Путин - снимката е илюстративна
06.07.2024 / 14:40

Владимир Путин информира Виктор Орбан, че Русия няма да приеме никакви други условия за мир в Украйна освен своите. След три часа разговори в Кремъл, унгарският премиер Виктор Орбан подчерта значителната разлика между визиите на Украйна и Русия за прекратяване на войната, съобщи dnevnik.bg. Тази среща последва посещението на Орбан в Киев, където той предложи временно примирие за ускоряване на мирните преговори, което Украйна отхвърли.

Посещението на Орбан в Москва предизвика неодобрение от европейските институции и страни членки, разглеждайки го като заплаха за единството на ЕС във връзка с войната в Украйна. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчертаха, че Орбан няма мандат от ЕС и говори само от свое име. Фон дер Лайен заяви, че успокояването няма да спре Путин и призова за единство и решителност за постигане на справедлив и траен мир в Украйна.

Руският президент повтори, че конфликтът може да приключи само при руски условия, включващи пълното изтегляне на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Той спомена и други условия, които предложи да бъдат обсъдени детайлно. Путин подчерта, че само руската инициатива може да спре военните действия и да започне преговори, разглеждайки я като шанс за пълно прекратяване на конфликта.

Орбан защити визитата си, описвайки унгарското председателство на ЕС като "миролюбива мисия". Той описа разговорите с Путин като предварителна стъпка за възстановяване на диалога и призна, че са необходими още много стъпки за край на войната. Орбан твърди, че мирът не може да бъде постигнат от "удобно кресло в Брюксел" и че са необходими активни усилия, въпреки че ротационното председателство на ЕС няма мандат да преговаря от името на ЕС.

По време на пресконференция с Путин Орбан заяви, че Унгария е единствената европейска страна, способна да разговаря с Кремъл. Той призна разликата между визиите на Украйна и Русия за прекратяване на конфликта и отбеляза, че предложението му за временно примирие беше посрещнато с мълчание в Киев. Президентът Володимир Зеленски настоява Русия да се изтегли от окупираните украински територии преди началото на преговорите, позиция, подкрепена от западните съюзници на Украйна.

Украинското външно министерство критикува посещението на Орбан, заявявайки, че нарушава приетия от ЕС принцип, че преговорите за Украйна трябва да включват украинско участие. Киев отбеляза, че посещението на Орбан не е било обсъдено със Зеленски по време на разговорите им.

Шведският премиер Улф Кристерсон осъди посещението на Орбан като "безотговорно и нелоялно", а германският канцлер Олаф Шолц повтори, че Орбан представлява само Унгария, а не Европа, и потвърди подкрепата на ЕС за Украйна.

Говорител на Европейската комисия подчерта значението на единството на ЕС за постигане на мир и заяви, че усилията на ЕС са насочени към организиране на втора мирна конференция за Украйна. Посещението на Орбан не е координирано с Брюксел и "сериозно поставя под въпрос" планираното традиционно посещение на еврокомисарите в Унгария, което е ротационен председател.

Снимка: pxhere.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев