Вицепрезидентът Илияна Йотова откри документална изложба, посветена на 105-ата годишнина от създаването на НС на ТПК

..............................................
06.07.2024 / 15:03

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри документална изложба в Държавна агенция „Архиви“, посветена на 105-годишнината на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България. В този съюз членуват 111 кооперации и кооперативни организации, 14 регионални съюза, включително 18 кооперации на хора с увреждания.

Йотова отбеляза, че преди много години просветени хора са разбирали важността на малките предприятия за новата българска икономика. Тя изрази надежда, че България ще има управленци, които ще осъзнаят значението на трудово-производителните кооперации за икономическото развитие и устойчивост, и ще подкрепят тази дейност.

Вицепрезидентът подчерта ренесанса на трудово-производителните кооперации както в България, така и в Европа. Тя посочи, че по време на финансовата криза през 2008 г., когато големи предприятия фалираха, малките предприятия, обединени в кооперативи, помогнаха икономиката да не се срине напълно.

Йотова изтъкна значението на кооперациите заради тяхната креативност, стремеж да бъдат актуални и социалната им философия на солидарност. Тя подчерта ролята им в борбата с неравенствата и възстановяването на социалния и регионален баланс в България, където дисбалансът между градовете нараства.

В приветствието си Йотова увери Националния съюз на трудово-производителните кооперации в подкрепата на президентската институция и поздрави Държавна агенция „Архиви“ за активната им дейност, наричайки ги „пазител на паметта“. Тя насърчи взимащите решения в държавата да се учат от уроците, запазени в архивите.

Още снимки от новината

..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев