Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Снимката е илюстративна
07.07.2024 / 11:59

В столичния храм "Света Неделя" продължават тържествените богослужения по повод въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит. Днес митрополитската катедрала чества своя храмов празник, съобщи БНР.

Празничните богослужения започнаха от ранни зори с утреня в 7:35 часа и продължиха със света божествена литургия от 9:30 часа, водена от предстоятеля на Българската православна църква.

Българският патриарх, който е и Софийски митрополит, поема най-голямата епархия в страната. С избора си от Патриаршеския избирателен църковен събор, той освобождава предишната си митрополитска катедра и започва служението си в Софийска епархия.

По време на празничното богослужение ще бъде изнесено пастирско послание от новия патриарх и Софийски митрополит, насочено към клира, свещенството и вярващите от Софийската епархия. Доцент Костадин Нушев подчертава, че патриархът трябва да дава добър пример в отношенията на църквата с държавните власти и да служи като образец на пастирско служение.

Храмът "Света Неделя" е духовният център на Софийския митрополит, затова се нарича Митрополитска катедрала. Днес, на 7 юли, Българската православна църква отбелязва паметта на света великомъченица Неделя, която е покровител на катедралния храм. Това е значим момент, тъй като новоизбраният патриарх и Софийски митрополит ще встъпи в длъжност именно на този празник.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев