От утре започва изплащането на преизчислените пенсии

Снимката е илюстративна
07.07.2024 / 21:15

Преизчислените пенсии ще бъдат изплатени между 8 и 22 юли. Изплащанията ще се извършват чрез пощенски станции от 8 юли до 22 юли, докато преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени на 8 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 милиона пенсионери. Това е увеличение с 11%, което води до повишаване на процента на добавката от пенсията на починал съпруг/а, минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определяне на нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост, увеличаване на обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки.

Тази актуализация обхваща всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. Пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да получат увеличения действителен размер, тъй като и преди осъвременяването техните пенсии са над законово установения максимален размер. Пенсиите на хора, отпуснати с начална дата през 2024 г., ще бъдат преизчислени от 1 юли 2025 г., съобщават от НОИ.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев