Президентът Радев оцени високо уменията на участниците, включени в учението "Бриз-2024"

..............................................
14.07.2024 / 11:08

Процесите на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за тях. Личният състав демонстрира способност за справяне с всякакви ситуации, но заслужава по-съвременна техника и по-добри условия, заяви президентът Румен Радев на борда на фрегата "Дръзки" по време на учението "Бриз-2024".

Радев подчерта, че ролята на Черно море като геополитическа, икономическа и енергийна пресечна точка нараства и България трябва да защитава своите национални интереси и позиции като морска държава. За това е необходимо страната ни да разполага с надеждни и съвременни Военноморски сили и ефективна система за взаимодействие с правителствени и неправителствени организации, както и с местната власт.

Президентът оцени високо уменията за реагиране при различни кризи, взаимодействието между екипажите, оперативната съвместимост и съвременните тактики и процедури, демонстрирани по време на учението. Той изказа благодарност на личния състав и ръководството на Военноморските сили, както и на участниците от различните въоръжени сили и организации, включени в "Бриз-2024".

Румен Радев беше посрещнат с военни почести на Морската гара в Бургас. В учението "Бриз-2024" участват 23 бойни и спомагателни кораба и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на 12 държави, включително България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Франция, както и от различни структури на НАТО.

Военнослужещите демонстрираха овладяване на пожар на търговски кораб, преодоляване на инциденти в морето, отразяване на асиметрични атаки и стрелба по въздушни цели. В деня за високопоставени гости президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев