Предстояща седмица на ЕП - 15-21 юли 2024 г

Европейски парламент
14.07.2024 / 11:18

Новоизбраният Европейски парламент ще проведе учредителната си сесия от 16 до 19 юли в Страсбург.

Парламентът ще бъде конституиран и ще избере свой председател. Първото заседание ще започне във вторник в 10:00 часа, като първото действие ще бъде изборът на председател за следващите две години и половина. Осем евродепутати ще бъдат избрани за преброители за тайното гласуване с хартиени бюлетини. Кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове (50% плюс един), за да бъде избран.

След избора на председател ще бъдат избрани 14 заместник-председатели и петима квестори.

В сряда парламентът ще гласува числения състав на постоянните комисии и подкомисиите, както и междупарламентарните делегации. Номинациите за комисиите ще бъдат обявени в петък, а комисиите ще се съберат следващата седмица, за да изберат свои председатели и заместник-председатели.

В четвъртък от 13:00 часа парламентът ще реши дали да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В 09:00 часа тя ще говори на пленарната сесия и ще представи своята визия и планове за следващите пет години, последвано от дебат с евродепутатите. Гласуването ще бъде тайно и с хартиени бюлетини.

В сряда сутринта лидерите на политическите групи ще направят изявления относно подкрепата на ЕС за Украйна, последвано от гласуване на резолюция в 17:00 часа.

В понеделник председателят на ЕП Мецола ще участва в церемонията по издигане на знамето на ЕС. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг за пресата във вторник в 9:00 часа в залата за пресконференции в Страсбург.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев