Държавният глава Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“

Президентът Румен Радев
15.07.2024 / 10:18

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) днес от 16:00 часа в президентството. Срещата идва по инициатива на ПП-ДБ, които са поискали разговор с държавния глава, за да обсъдят текущата политическа ситуация и възможните решения на кризата, съобщи DarikNews.

Миналата неделя ПП-ДБ официално поискаха среща с президента, след като проведоха дискусии в рамките на коалицията. Въпреки че няма определен срок според Конституцията, се очаква президентът да връчи втория мандат тази седмица. ПП-ДБ ще получи мандата, след като 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени, което доведе до това, че движението вече има 23 депутати и става четвъртата по големина парламентарна група в 50-ото Народно събрание. В резултат на това ПП-ДБ стана втората по големина парламентарна група с 38 народни представители.

Въпреки че все още не е ясно какви действия ще предприемат от ПП-ДБ, в рамките на коалицията имаше различни предложения. DSB предложи коалицията да приеме третия мандат и да се опита да формира технократско правителство, но PPP отхвърли тази идея и настоя, че трябва да останат в опозиция, тъй като не виждат проевропейско и реформаторско мнозинство. От друга страна, "Да, България!" предложи тест за Народното събрание, за да се види дали има антикорупционно мнозинство чрез приемане на декларация. Всички тези идеи обаче бяха изразени, преди да се промени парламентарната конфигурация и ПП-ДБ да стане втората по големина парламентарна група.

Междувременно партия "Волт", която също е част от коалицията, призова да се върне празна папка на президента с втория мандат.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев