Националният отбор на България по хокей на трева спечели бронзовите медали на Европейските игри Спешъл Олимпикс

...........................................
16.07.2024 / 20:08

Националният отбор на България по хокей на трева постигна голям успех, спечелвайки бронзови медали на Европейските игри Спешъл Олимпикс, които се състояха в Нидерландия. Това е най-големият спортен форум за хора с интелектуални увреждания, който се провежда веднъж на две години и събра над 3000 състезатели в 20 спортни дисциплини, съобщиха от МОН.

Отборът се подготвя в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на Министерството на образованието и науката в Пловдив под ръководството на треньора Димитър Георгиев. Преди игрите в Нидерландия, те проведоха подготвителен лагер в базата на Националната спортна академия „Васил Левски“ в София.

Състезателите, които представляват България, са на възраст между 16 и 25 години и са разделени на две групи – момичета и момчета. В квалификационния кръг те се наложиха убедително с 3:0 срещу Чехия и 3:1 срещу Ирландия, но загубиха с 1:4 от фаворита Белгия. Във финалната група те записаха още едно поражение от Белгия, последвано от две равенства – 2:2 срещу Нидерландия и 3:3 срещу Великобритания. Това ги постави в мач за третото място срещу домакините от Нидерландия, който спечелиха с 3:2, като по този начин си осигуриха бронзовите медали. Шампион стана отборът на Белгия, който триумфира в мача за златните медали срещу Великобритания.

Отборът на България беше ръководен от капитана Ангел Хилендаров, Мариян Баташки, Ангел Лашет, Кристин Тихолова, Гюлезар Ташева, Кристияна Колева, Християна Стефанова, Тихомир Иванов, Румен Балкански и Радослав Балкански. Техните наставници бяха старши треньорът Росица Соколова, треньорите Георги Ангелов и Любомир Ушеров и националният координатор по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България Димитър Георгиев. Делегацията беше предвождана от проф. Антонио Антонов, изпълнителен директор на Българска федерация по хокей на трева.

Това е поредното впечатляващо постижение за българските спортисти с интелектуални увреждания, които миналата година спечелиха сребърни медали на Световните игри Спешъл Олимпикс в Берлин, където се състезаваха с над 7000 участници от цял ​​свят.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев