Президентът Радев: Изключително важно е да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища

..............................................
21.07.2024 / 14:46

Президентът Румен Радев подчерта необходимостта от продължаващо локализиране и потушаване на всички огнища на пожара, както и координацията и мобилизацията на държавните институции в подкрепа на пострадалите райони. Това изявление направи той пред журналисти в Болярово след среща с представители на местната власт, държавни институции и Българския червен кръст, където се запозна със ситуацията, съобщиха от пресцентъра на Президентството. Местата в общината са сред сериозно засегнатите от пожарите.

Радев благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители и доброволците за усилията им и предотвратяването на загуби на човешки животи. Той подчерта, че в момента са важни действията, а анализите и докладите ще дойдат по-късно. Президентът посочи Болярово като пример за ефективна координация на държавните институции.

По отношение на политизирането на бедствието, Радев призова за единство и общо решение за всички засегнати, за да не се създава напрежение. Той обсъди и необходимостта от фургони за временно настаняване на пострадалите, предлагайки използването на бежанските центрове в Любимец и Елхово.

Относно свикването на Консултативен съвет за национална сигурност, Радев подчерта важността на експертните становища и решението на парламента за финансиране на специализирана летателна техника за гасене на пожари. Той подчерта нуждата от подготвени хора и посочи, че най-ефективното средство за борба с пожарите са хеликоптерите. Радев призова за преразглеждане на решението в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Президентът ще посети засегнатите райони и подчерта важността на бързата и мащабна помощ като знак за държавност и зрялост на обществото. Той също така коментира, че природните бедствия са приоритет, а политическите ще бъдат разгледани по-късно. Що се отнася до третия мандат, Радев посочи, че това ще се обсъжда след изчерпването на процедурата за втория мандат.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев