Зърнопроизводителите очакват най-лошата реколта на слънчоглед и царевица за последните 10 години

Снимката е илюстративна
21.07.2024 / 15:22

Зърнопроизводителите очакват най-лошата реколта от слънчоглед и царевица за последните 10 години заради продължителната суша и високите температури, които увреждат културите и прекъсват развитието им. Земеделските стопани обмислят дали да жънат пролетниците, тъй като кампанията ще доведе до допълнителни разходи, съобщи CROSS.

Звезделин Сурев, който обработва 2000 декара земя в землищата на Златарица и село Родина, е насял 550 декара със слънчоглед и 700 декара с царевица. Той очаква много слаба и некачествена реколта поради сушата. По думите му, слънчогледът изсъхва от жегата и топлият вятър, като семената остават празни и добивът ще е под 100 килограма на декар.

Пенчо Чанев, който има земеделска фирма в Златарица, потвърждава, че сушата спира развитието на царевицата и слънчогледа в цялата страна. Липсата на дъжд над месец и високите температури са довели до загуба на реколтата, като царевицата остава без клас и кочаните са малки и непълни. Чанев отбелязва, че на малко места в страната има качествена продукция с добри добиви.

Зърнопроизводителите са направили големи разходи за тазгодишната реколта, но очакват ниски добиви и ги притискат ниските изкупни цени. Слънчогледът се търгува по 66 стотинки на зелено. Звезделин Сурев обяснява, че разходите за оран, дисковане, сеене, торене и пръскане са значителни, а продукцията се продава на твърде ниски цени. Той смята, че жътвата може да доведе до повече разходи, отколкото приходи.

Пенчо Чанев добавя, че разходите надхвърлят очакваните приходи и много фермери са задлъжнели. Според него, ако тенденцията продължи, банките могат да станат най-големите земеделски производители през следващите 1-2 години.

Фермерите отбелязват, че климатът в България се променя и засушава, а такива продължителни горещини не са били регистрирани от 40 години.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев