Подписаха предпроектното проучване за енергиен коридор Изток – Запад

Министерски съвет
22.07.2024 / 12:40

Премиерът на България, Димитър Главчев, и посланикът на Съединените щати, Кенет Мертен, присъстваха на подписването на предпроектно проучване за енергиен коридор Изток-Запад, финансирано от САЩ. Споразумението е между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за безвъзмездно финансиране в размер на приблизително 1,5 милиона долара за предпроектното проучване, съобщи NOVA.

Предпроектното проучване е инициирано от ЕСО ЕАД и има за цел да свърже електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с потенциал за разширяване до Италия. Проектът е от решаващо значение за подобряване на трансграничния преносен капацитет и възможностите за обмен в реално време на енергия, генерирана от възобновяеми източници в региона, което позволява по-ефективно използване на възобновяема енергия.

„За мен е голяма чест да съм тук, където имаме 1,2 милиона долара грант. Това ще бъде голям проект, който ще включва модернизиране на мрежата. Целта е да има повече енергия от ВЕИ, да имаме по-добра мрежа“, каза Н.Пр. Кенет Мертен.

Министърът на енергетиката, Владимир Малинов, коментира: „Това е още един успешен етап от ползотворното сътрудничество и развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. След реализирането на този проект, ние постигаме повишаване на енергийната сигурност, не само на България, а и на целия регион.“

Снимка: МС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев