Посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни бе удостоен с орден „Мадарски конник“ първа степен от президента Радев

...........................................
01.08.2024 / 08:59

Президентът Румен Радев награди посланика на Ирландия в България Мартина Фийни с орден „Мадарски конник“ първа степен на официална церемония в Гербовата зала на Дондуков 2. Признанието идва за нейните големи заслуги за укрепване и развитие на двустранните отношения между Република България и Ирландия.

По време на мандата на посланик Фийни двете страни отбелязаха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения през 2021 г. През това време са изградили силни връзки, базирани на приятелство и партньорство. Президентът Радев благодари на Ирландия за нейната подкрепа по време на процеса на присъединяване на България към ЕС и пълното й интегриране в блока.

Мартина Фийни активно насърчаваше и личната си ангажираност за подобряване на отношенията между България и Ирландия, идентифицирайки значителен потенциал за растеж на ирландските инвестиции в различни сектори в България, включително енергетика, иновации и туризъм. Тя също така подкрепи инициативи, насочени към интеграцията на ромите и сътрудничеството с местните власти в Благоевград за годишния конкурс в памет на ирландския журналист Вероника Герин.

Президентът Радев спомена и историческата връзка между двата народа чрез ирландските пионери Джеймс Баучер и Пиърс О'Махони, които подкрепят българската национална кауза след Освобождението и по време на Илинденско-Преображенското въстание. Той вярва, че споделянето на такива истории помага за оформянето на положителното възприемане на ирландския народ от българите и предоставя ценна представа за собствената история на Ирландия.

Приемайки наградата, посланик Фийни изрази своята благодарност не само за признанието, но и като символ на дълбокото приятелство между двете нации. Тя оцени отличното сътрудничество, което е срещнала по време на мандата си, и подчерта споделените ценности на държавите членки на ЕС като България и Ирландия.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев