Колекционер на стари шевни машини откри изложба и ги дари на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен

...........................................
24.10.2024 / 10:37

В Националния музей на текстилната индустрия в Сливен беше открита изложба, представяща колекция от стари шевни машини, собственост на Костадин Костадинов. Колекцията включва 38 машини от различни периоди, някои от които са на световноизвестни марки като Singer, Mundlos, Pfaff и Fritchner. Най-старите екземпляри са произведени през 1860-1868 г. и освен самите шевни машини, изложбата показва и техните уникални истории чрез имената на предишните им собственици.

Директорът на музея Тони Димитрова сподели, че целта е да се проучат допълнително всеки експонат и да се създаде отделен паспорт за всеки от тях. Изложбата е отворена за обществеността и предлага възможност да се видят тези исторически артефакти отблизо.

Костадин Костадинов започва да събира шевни машини още на 20-годишна възраст и се стреми да поддържа всички те да бъдат в отлично работно състояние. Той работи като главен експерт в дирекция „Общинска инфраструктура“ в Община Сливен. Кметът Стефан Радев поздрави Костадинов за уникалното му хоби и отбеляза, че изложбата предизвиква приятни спомени за шевните машини на техните баби и връща посетителите в детството им.

Като жест на признателност за дарението на колекцията на музея, заместник-директорът на Националния политехнически музей инж. Светозара Карарадева връчи грамота и свидетелство за дарение на Костадинов. Изложбата е част от честванията на 190-ата годишнина от началото на текстилната индустрия в България.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев